Energetinio naudingumo sertifikatas – dar vienas bereikšmis formalumas?

Energetinio naudingumo sertifikatas yra privalomas, kada norima parduoti arba išnuomoti savo būstą, taigi, neturime jokio pasirinkimo, ar atlikti reikalingus skaičiavimus, ar jų atsisakyti. Kad būtų nustatytas pastato energetinis naudingumas, teks kreiptis į įmones, kurios gali atlikti reikalingus skaičiavimus ir nustatyti, koks yra energetinis naudingumas. Naudingumo klasė parodo, ar būstas yra gana ekonomiškas, ir tai yra vienintelis dokumentas, kuris gali tai įrodyti.

energetinio naudingumo sertifikatasKartais būsto savininkai, norintys parduoti ar išnuomoti namą, kad įvairių formalumų yra gausybė, ir tai, žinoma, užtrunka bei kainuoja papildomai, taigi, ir naudingumo sertifikatas gana dažnai kelia pasipiktinimą. Vis dėlto, nereikėtų pamiršti, kad tai gali būti naudinga ir pačiam namo savininkui – juk tuo atveju, jei energetinio naudingumo klasė bus gana aukšta, tokiu atveju, žinoma, būsto kaina šoktels į viršų, taigi, būstą galima usparduoti arba išnuomoti savininkui pačia palankiausia kaina.

Naudingumo sertifikatas galio dešimt metų, ir praėjus šiam laikotarpiui skaičiavimai turi būti atliekami iš naujo. Paprastai, kuomet užbaigiama namo statyba, išduodamas ir šis sertifikatas, o vėliau jis gali būti reikalingas tais atvejais, kuomet norima būstą parduoti ar išnuomoti. Kad jums būtų išduodamas sertifikatas, reikės kreiptis į specialistus, kurie galės atlikti skaičiavimus ir nustatyti, koks yra energetinis naudingumas. Bene dažniausiai namų savininkai baiminamasi, kad bus nustatytas labai žemas energetinis naudingumas, tačiau kiekvienu konkrečiu atveju specialistai gali pateikti siūlymus, kaip galima būtų padidinti energetinį naudingumą. Tai atlikus, galima tikėtis, kad būsto vertė pakils, o to juk paprastai ir tikimasi, kada norima parduoti ar išnuomoti būstą.

Taigi, tikrai neverta nerimauti, jog tai – dar vienas nereikalingas formalumas, kurių ir taip gausu, kuomet norima išnuomoti ar parduoti būstą. Sertifikavimas iš tiesų gali būti naudingas ir namo savininkui, nes tikrai galima tikėtis, jog būsto vertė padidės, jei bus nustatyta aukšta energetinio naudingumo klasė. Jei ne, tokiu atveju gali būti pateikiami siūlymai, kaip padidinti energetinį naudingumą, taigi, bet kokiu atveju tai gali būti naudinga pačiam būsto savininkui, ketinančiam parduoti ar išnuomoti namą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *